Pešačke staze na Divčibarama

Predstavljamo Vam fenomenalne Pešačke staze na Divčibarama za sve iskrene zaljubljenike u prirodu i u aktivni turizam.

Turistička organizacija Valjevo, u saradnji sa valjevskim planinarima, u cilju da što više približe posetiocima planinu Maljen i Divčibare, pripremili su pešačke staze na Divčibarima. Mape za pešačenje su trasirane odabranim pravcima ka najinteresantnijim vrhovima Maljena i obeležene su markacijama – crvenim krugovima sa belom sredinom koje se nalaze na drveću, kamenu, banderama… dužinom cele staze (kad ste kod jednog crvenog kruga, uvek vidite i naredne krugove).

 

Pešačke staze na Divčibarama

KLIKNITE KAKO BISTE PREUZELI MAPU

 

 

Ljuti Krš – Pešačka staza na Divčibarama

Jedna od lepših pešačkih staza na Divčibarama je upravo pešačka staza prema vrhu Ljuti krš. Nakon prolaska pored kampa Breza na Divčibarama, sa leve strane se nalazi makadamski put označen crvenim putokazom Ljuti krš. Staza vodi kroz šumu, izmedju vikendica. Posle prelaza preko potoka, staza vodi kroz šumu do putokaza: desno Stražara i levo Ljuti krš. Staza se nastavlja levim pravcem, kroz šumu. Odatle je početak strogog prirodnog rezervata 2. kategorije Crna reka. Staza zatim izbija na kameniti greben, kojim se uspinje do vidikovca na vrhu – 962 m.n.v.

Pogled sa vrha Ljuti krš je vrlo impresivan: na levoj strani su duboke doline potoka prema Golubcu. Na desnoj strani, Bačevački vis, Čubrica i Pejar. Frontalno, prisutan je facinatni pogled niz kanjon Crne reke koja vijuga izmedju strana obraslih gustom zimzelenom šumom. Sa vidikovca Ljuti krš se mogu videti valjevske planine: Jablanik, Magleš, i Medvednik, a nešto bliže obronci Bukova. Ljuti krš je po mnogima najlepša pešačka staza na Maljenu, baš iz razloga jer vodi kroz netaknutu prirodu rezervata.

ljuti krs divcibare - Pešačke staze na DivčibaramaGolubac – Pešačka staza na Divčibarama

Od centra Divčibara, staza od crkve skreće desno, pored hotela Maljen. Staza dalje vodi putem pored odmarališta EPS, a zatim kroz šumu iza koje napušta put i ide prema livadama, izmedju vikendica. Sve vreme, prisutan je blagi uspon. Kad se prodju vikendice, na jednom og borova je putokaz: levo je pravac za Paljbu, a poludesno za Golubac. Laganim hodom uz blagi uspon se vrlo brzo stiže na vrh nadmorske visine 1056 m. na kome se nalazi kula – osmatračnica od drveta.

Sa Golubca, pogled se pruža na sve strane. Na zapad se vide valjevske planine: Povlen, Magleš, Jablanik i Medvednik, a na sever u daljini Cer. Na zapadu, ispod Golubca je šumovita, duboka dolina Bukovske reke.

Suprotno, na istočnoj i južnoj strani pada pogled na najviši Maljenski vrh Kraljev sto, Veliku pleć, Crni vrh i Paljbu i celu divčibarsku visoravan, sa livadama i šumarcima iz kojih izviruju krovovi odmarališta i hotela. Zbog toga se ova staza preporučuje kao prva koju treba prepešačiti, jer će se tako steći odličan uvid u geografski položaj Divčibara i ostale pešačke staze.

 

Velika pleća – Pešačka staza na Divčibarama

Na početku, staza vodi asfaltnim putem (u pravcu ski staze). Kod Pančevačkog odmarališta se skreče levo gde se dalje ide uzbrdo, takodje asfaltnim putem koji vodi ispod odmarališta IMT. Iza odmarališta se dolazi do raskrsnice na kojoj treba skrenuti desno. Put staze vodi blago uzbrdo izmedju vikendica i izlazi na visoravan. Tu dolazimo do obeleženog drveta sa dva crvena putokaza: levo VELIKA PLEĆ, pravo CRNI VRH. Dalje levo, nastavljamo makadamckim putem koji se blago uspinje, a vodi kroz gustu šumu borova, jela i breza. Na prevoju, kod putokaza koji pokazuje put za desno za Crni vrh, nastavljamo dalje putem koji ide talasastim grebenom. Šuma je sa leve strane, a sa desne strane se nalazi nekoliko vikendica posle kojih se sa desne strane uočava uzvišenje. Tu se staza odvaja od puta na desno i vijuga naviše kroz šumu do vrha VELIKA PLEĆ, 1050 m.n.v.

Sa vrha Velika Pleća se pruža predivan pogled na Suvobor, Ravnu goru, Kablar, Zajčicu, Ovčar… Pri idelanim vremenskim uslovima, u daljini se vidi Kopaonik, Golija, Tara i Zlatibor.

Pešačke staze na Divčibarama su jedno od najve’ih atrakcija i prirodnih lepota koje pruža ovo mesto.

Paljba – Pešačka staza na Divčibarama

Vrh Paljba je jedan od najlepših vidikovaca na Divčibarama. Do njega je lako stići. Najpopularnije su pešačke ture koje vode od crke u centru levo i vode vas već utabanom stazom. Oko Vas ostaje drveće koje okružuje prirodne lepote ovog kraja. Sa leve strane nalazi se potok Žujan. Nakon nekoliko stotina metara skreče se balgo u desno a nakon toga prelazi preko potoka.

Nakon toga utabana staza Vas vodi blago uzbrdo koja prolazi kroz predivan šumarak a nakon toga kroz prostrane livade na kojima se nalaze vikendice. Hodamo dalje sve do izlaska na magistralni put Divčibare – Kaona. Skrećemo desno i nakon 50 metara ulazimo u šumu utabanom stazom kroz retke borove šume. Malo posle toga pelazimo na levu stranu puta i nailazimo na mladu borovu šumu koja nas vodi pravo do vrha Paljba  1051 m.n.v. Sa njega se na jednoj strani vide maljenski vrhovi: Golubac, Stražara, Kraljev sto i Crni vrh i izmedju njih cela visoravan Divčibare. Na drugoj strani se vide valjevske planine: Povlen, Magleš, Jablanik i Medvednik.

Paljba divcibare - Pešačke staze na Divčibarama

Crni vrh – Pešačka staza na Divčibarama

Ako ste bili na stazi Veliki pleć onda znate da prvi deo staze vodi i do Crnog Vrha. Kada naiđete na drva sa crvenim putokazima nastavite pravo, blago uzbrdo. Kada prođete vikendice sa desne strane ulazite u šumu koja izgleda kao iz bajke. Tu vas čeka mlada šuma borova, jela, cerića i breza, obrasla gustom travom. Krećemo se kroz šumu vijugavom stazom koja nas vodi dalje u nove avanture. Uspon je konstantan ali nije veliki. Preporučujemo češće odmaranje i predah. Kraj uspona se nalazi na samom kamenito-travnatom vrhu koji je označen na nekoliko velikih kamenova

Dobrodošli na Crni Vrh. Drugi po visini na planini Maljen. Nalazi se na 1096 m.n.v. Sa Crnog vrha se pružaju predivni pogledi na: Suvobor, Kablar, Ovčar, Zajčica i Subjel. Kad je vedro u daljini se vide Golija, Kopaonik, Zlatibor, Tara i Zvijezda. Sa Crnog vrha postoje staze levo za Veliku pleć i desno za kafanu Vidik i dalje za vidikovac Paljba.

Posetite sve pešačke staze na Divčibarama i uživajte u prirodi koju nam nudi.

Crni vrh divcibare - Pešačke staze na Divčibarama

Uporedi

Unesite reč za pretragu